27 Şubat 2013 Çarşamba

Dünyadaki Arı Irkları

Arı ırkının dünyada üç çeşidi vardır.Bunlar İtalyan, Karniyol ve Kafkas arılarıdır.Kafkas
arısının dünyada saf olarak kalabildiği tek bölge Artvin’in Macahel, Camili bölgesi olup,
Kafkas arısı bal verimi en yüksek üç arı ırkından biridir.Bu bölgede altı köyde Saf Kafkas
ana arı üretimi yapılabilmektedir.Saf Kafkas arısının en büyük özelliği, işçi arılarda karın
halkalarının siyah olmasıdır.Sarı halkalı olanlar melez arılar olarak kabul
edilmektedir.

Kafkas melezi orijinal gen taşımakta ve hepsi çiftleştirme kutularında doğan
ana arılardan oluşmaktadır.Bu ana arıların fiyatları 20 dolar,damızlık arıların ise tanesi 3
dolardır.500 gr. bal için Kafkas arıları 3 milyon 750 bin defa çiçeğe konup kalkmakta, 1
kg. bal üretip yaşamını sürdürebilmesi için ise 8 kg. bal tüketmesi gerekmektedir.
Batı Avustralya Arı Islah Programı ile elde edilen “uysal arılar” ,Menemen’deki Ege
Tarımsal Araştırma Enstitüsü’ndeki deneme üretiminde %90 başarı sağlamıştır.Bal üretim
yetenekleri artırılarak sokmayan bu arılar ,hem verimli hem de üretimi daha kolay
yapılmakta ve gerekli şartlar sağlanınca günde 2 bin yumurta üretebilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

....

..............................