3 Mart 2013 Pazar
ARI ZEHİRİNİN KİMYASAL YAPISI VE TIBBİ ÇALIŞMALARDA KULLANIMI
Arılar soktuğunda canımızı yakan ve bu yüzden insanların
arılardan korkmasına sebep olan arı zehiri de bir arı ürünüdür.
Ancak bu ürünün kullanım alanlarının daha dar ve yüksek teknik
isteyen alanlar olması, hem yurdumuzda hem de dünyada tanınmasını
geciktirmiştir.
Yurdumuzda hem üretimi hem de tüketimi konusunda neredeyse
hiçbir bilgi yok diyebileceğimiz arı zehirinin romatizmal rahatsızlıklar
ve MS hastalığı diye bilinen Multiple Sclerosis başta olmak
üzere bazı hastalıkların tedavisinde kullanılması ile ilgili son yıllarda
birçok araştırma yapılmaktadır
. Bu araştırmaların sayısı arttıkça
arı zehrinin önemi artacak ve dünya koloni varlığında önemli bir
yere sahip olan Türkiye üretim konusunda büyük bir potansiyel
olarak görülecektir.
Petek gözlerinden yeni çıkan arıların zehir üretme yetenekleri
çok az olup 12 günlük olduklarında en yüksek kapasiteye ulaşırlar
ve 20 günlük olduklarında zehir üretme yeteneklerini kaybederler
Bir arıdaki zehir miktarı mevsime ve arının yapısına göre 0.05-0.3
ml/arı olacak şekilde değişiklik gösterir. Koloni herhangi bir şekilde
rahatsız edildiğinde veya koloniye diğer canlılar saldırdığında işçi
arılar alarm feromonu salgılarlar ve bu feromon işçi arılarda sokma
eylemine neden olur. İşçi arılar soktukları zaman iğnelerini geri çekemezler
ve iğne kasların da hareketiyle zehir torbasındaki zehiri
sokulan kişiye enjekte eder. Bir arı soktuğunda zehirin ancak 1/3’
ünü enjekte edebilir ve zehir içerisindeki maddeler nedeniyle acı
ve yanma ile birlikte sokulan yerde kızarıklık ile kaşıntı hissedilir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder