3 Mart 2013 Pazar
ARI ZEHİRİNİN İÇERİĞİ VE ÖZELLİKLERİ
Arı zehiri açık renkte, kokusuz, su gibi sıvı bir madde olup,
keskin ve acı bir tadı bulunur. İçinde bulunan alarm feromonları
nedeniyle aromatik özellik taşır. Berrak, asidik yapıda ( pH=5.0-
5.5) olan arı zehiri, normal sıcaklıkta yaklaşık 20 dakikada kurur ve
ağırlığının %65-70 ‘ ini kaybeder. Sıvı kısım buharlaştıktan sonra
yaklaşık 0,1 mg saf, kuru arı zehiri elde edilir ki bunun anlamı 1
gr katı zehir için 10.000 arı iğnesindeki zehire ihtiyaç vardır.
Saf
kuru arı zehirinin rengi sarımtırak kahverengidir. Arı zehiri soğuğa
ve sıcağa dayanıklıdır. Kurutulmuş arı zehiri rutubetten korunursa
birkaç yıl süreyle özelliklerini kaybetmez.
Apis türlerinden elde edilen zehirlerin benzer yapıda olmasına
karşın, Apis cerana (Hindistan bal arısı) zehirinin Apis melifera
zehirinden iki kat daha güçlü düzeyde olduğu bilinmektedir
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder