16 Nisan 2013 Salı

ARICILIK : Vitamin Gereksinimi

Vitaminlerin, yaşayan organizmaların
büyüyüp gelişmesi için besinlerle belirli oranlarda
alınması gerekmektedir (Genç ve Dodoloğlu
2002). Bal arıları tarafından toplanan polen suda
eriyen vitaminler bakımından zengin, yağda eriyen
vitaminler bakımından ise fakirdir (Roulston ve Cane
2000). Ayrıca polen, böcekler için esansiyel olan B
kompleks vitaminlerini (niyasin, biotin, pantotenik
asit, riboflovin, folik asit, tiamin ve pridoksin) içerir.
(Krell 1996). Pantotenik asit, riboflovin ve tiaminin
arı sütü salgı bezlerinin gelişmesinde etkisinin büyük

olduğu belirtilmiştir (Herbert ve Shimanuki 1978).
Yağda eriyen A ve K vitaminin yavru etkinliği
üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılan çalışmada,
A ve K vitamini içeren diyetlerle beslenenin kuluçka
miktarını 2 kat artırdığı belirlenmiştir. Aynı sonuç A
veya K vitamini ayrı ayrı verildiğinde de görülmüştür
(Elton ve Herbert 1997). B komplek vitaminlerden
riboflavin, tiamin ve pantotenik asidin bal arılarının
yavru gıda bezlerinin gelişmesinde gerekli olduğu
saptanmıştır (Herbert ve Shimanuki 1978).
C vitaminin bal arılarına etkisi ve bal arılarının
C vitaminine ihtiyacı henüz açıklığa kavuşmamıştır.
Polende bulunan C vitamini depolama sırasında hızla
oksidasyona uğrar ve polenin tazeliğini yitirmesi ile
C vitaminin içeriği değişir. C vitamini bakımından
dengeli ve eksik diyetle beslenen işçi arılar tarafından
üretilen arı sütündeki C vitamini içeriğinde önemli
bir fark görülmemiştir (Elton ve Herbert 1997). Bal
arıları tarafından toplanan polenlerdeki C vitamini
içeriği çiçeğin kaynağına ve mevsime göre değişir.
Polendeki C vitamini ile kuluçka üretimi arasında
hiçbir ilişki bulunmamıştır (Herbert ve ark 1985)
Bal arısı kolonilerinin yoğun nektar akımına
daha güçlü ve sağlıklı bir arı populasyonu ile
girebilmeleri için erken ilkbaharda özellikle vitamin
katkılı şurup ile beslenmelerinin son derece yararlı
olduğu saptanmıştır (Kumova 2000).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

....

..............................